2013. november 18., hétfő

Magyar videó a helyi pénzek világszakértőjével, Bernard Lietaer-ral




http://Lietaer.com A pénz = megegyezés. Pénzrendszerünk strukturálisan hibás. A megoldás már rég létezik és kipróbált! http://tinyurl.com/helyipenz
A patriarchális társadalmak egyedi sajátossága a POZITÍV KAMATRÁTÁJÚ MONOKULTURÁLIS pénz, ami a piramis csúcsa felé szivattyúzza a hatalmat és az erőforrásokat, kevesek jólétét eredményezve sokak nyomora által, ugyanakkor NAGY TÁVOLSÁGÚ KERESKEDELEMRE ez használandó és a jelenlegi jólétet megalapozó ipari forradalomhoz ez és az ezzel társuló részleges tartalékráta (kötelező tartalékráta) rendszere ELENGEDHETETLEN VOLT. Ez az időszak azonban már idejétmúlt.

A matrifokális társadalmakban (helytelenül matriarchális, de olyan valójában sosem volt, csak matrifokális), ahol NULLA vagy NEGATÍV KAMATRÁTÁJÚ pénzek PÉNZÜGYI ÖKOLÓGIÁJA van, a hatalom és az erőforrások egyenlőbben oszlanak meg a közösségben, közösségi jólét uralkodik. Ez kell a HELYI ÉRTÉKCSERÉHEZ.

A két rendszert PÁRHUZAMOSAN üzemeltetve, KIEGÉSZÍTŐ PÉNZTÍPUSOKAT bevezetve a meglevő rendszer PÉNZÜGYI MONOKULTÚRÁJA MELLÉ, stabilizálhatjuk a rendszert és jólétet teremthetünk magunknak.

Ezeket az adott nemzetállam ADÓBEFIZETÉSI ESZKÖZKÉNT tetszése szerint elfogadhatja (pl. WIR, C3): a "fiat"-pénz, (arany)fedezet nélküli álpénz világában nincs már szükség az adott ország központi bankjától vagy más nemzetközi szervezettől való kölcsön felvételére. A pénz csak egy megegyezés, egy jel, tehát értelmetlen kölcsönvenni, teremteni is lehet. Ahogy Brazília és Svájc is teszi.

Ezt támogatja a Lietaer által más interjúiban hangoztatott, nyílt forráskódú Cyclos kiegészítő pénznem szoftver, melyet C3-ként más számos országban használnak. Már letölthető android-ra és iOS-re is, hamarosan POS-terminálhoz is lesz webshoppal (Cyclos 4, mely nonprofitoknak, közösségeknek továbbra is ingyenes lesz).

A KIEGÉSZÍTŐ PÉNZTÍPUSOKNAK sok történelmi, de számos jelenkori közösségi és vállalati példája is van:
- Frequent Flyer Miles (Amerika),
- Brixton Pound (London),
- STRO (C3 Urugay-ban, Brazíliában, Costa Rica-ban, El Salvador-ban és Honduras-ban),
- WIR (Svájc),
- Bocskai Korona, Balatoni Korona, Soproni Kékfrank.
- Torekes (Belgium)
- Dora-Land (Litvánia)

Bernard Lietaer könyve a középkori példákról: New Money for a New World.

Bernard Lietaer a "People Money" c. könyvében a világ sikeres kiegészítő pénznemeit vizsgálja az elkerülendő hibákkal, lépésről lépésre vázolt létrehozási útmutatóval.

Lietaer szerepel még A Pénz és Az Élet c. youtube-videóban: https://www.youtube.com/watch?v=QydYfKkBKAM