2014. február 7., péntek

A Közösségi Önsegítő Rendszer Elméleti és Gyakorlati Alapja - Helyi Pénz, Zöld forint

Helyi Pénz - Zöld Forint

A Közösségi Önsegítő Rendszer Elméleti és Gyakorlati Alapja

A British Council támogatásával
   
Tartalomjegyzék
I.) Helyi érvényességű pénzek a múltban és a jelenben
1.) Történelem
2.) Zöldforint?
3.) A KÖR és más szervezetek, intézmények kapcsolata!
4.) Hogyan támogatja a KÖR a helyi kisvállalkozásokat?
5.) A KÖR adózásának kérdései
6.) A KÖR Szabályai
7.) GYAKORI KÉRDÉSEK A KÖR-ről
II.) Tanulmányok
1.) MESE
2.) Mi a baj Globális Gazdasággal?
3.) Mi a baj a pénzzel?
A.) A helyi, vagy alternatív pénzek szerepe
B.) A ZöldForint használatának elõnyei
4.) Együttműködés
III.) Magyar KÖR-ök
1.) Szolnoki KÖR csoport
2.) BP Talentum
3.) BP Krajcár Kör
4.) Miskolci ÓraKÖR
5.) Ászokfa
IV.) Külföldi KÖR-ök
V.) Jótékonysági Cserebolt
Használd az idődet okos dolgokra! Cseréld el áruidat és szolgáltatásaidat pénz nélkül!
1998 novemberében a British Council támogatásával a Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége 12 fős tanulmány-csoportjának lehetősége nyílt az Angliában már több éve működő Local Exchange Trade System (LETS-Helyi Cserekereskedelmi Rendszer) megismerésére.
A rendszer megismerése és a tapasztalatok összegzése alapján a fejlesztő csoport kidolgozta a magyar sajátosságokat is figyelembe vevő Közösségi Önsegítő Rendszert (KÖR), amely elméleti és gyakorlati minta alapján ma már számos önsegítő kisközösség működik magyarországon.
A fejlesztők a külföldi és hazai példákon is tapasztalták, és tisztában is vannak azzal, hogy nincs egynemű és mindenek felett álló megoldás a helyi kisközösségek problémáinak kezelésére, egy rendszerben való modellezésére, ezért jelen honlap segítségével kívánják bemutatni azt a sokszínűséget, ami a már létrejött KÖR-öket, vagy hasonló csoportokat jellemzi, teret kívánunk nyújtani a témát érintő elméletek alkotó vitájának, tanulmányok, kutató munkák és más vélemények szabad és cenzúramentes cseréjének, és meg szeretnénk teremteni a már működő, vagy alakulófélben lévő önsegítő csoportok közötti kapcsolattartás, kommunikáció és együttműködés internet alapú lehetőségét.
Források;
  • Liz Shepard; LETS Infopack, Letslink UK
  • Jan Wyllie ; Trend Monitor Steven Knight,
  • Nigel Leach; LETS Solutions Liverpool LETS Development Team
  • Nonprofit Humán Szolgáltatók Országos Szövetsége; 1998 11 26-1998 12 09 Tanulmány csoport Angliában a British Council szervezésében
  • Izsák Éva; egy tanulmányút tapasztalatai
  • LETS Hungary-KÖR fejlesztő csoportja; LETS Projekt Megvalósítási terv

I.) Helyi érvényességű pénzek a múltban és a jelenben.


1.) Történelem

A helyi pénzek (amint azt a történelem is bizonyítja) az egyik leghatékonyabb és azonnal alkalmazható megoldást kínálják a magas munkanélküliség által sújtott területeken.
A helyi pénzek - melyek a múlt stabil gazdasági gyakorlatán nyugszanak - lehetővé teszik, hogy az emberek javaikat és szolgáltatásaikat helyben cseréljék, függetlenül attól, hogy van-e hivatalos pénzük vagy nem. Ez a gyakorlat ősrégi elveken alapszik.
A helyi, vidéki, vagy regionális városi pénzek használata gyakorlatilag mindenütt elterjedt volt egészen a múlt századig, a bank és pénz-rendszer általános központosításáig.
A reneszánsz kor jólétének hihetetlen virágzása a helyi és városi pénzre épült. Megszokott dolog volt a helyi pénz használata a helyi kereskedelem tevékenységében, s ezzel egy időben számos különböző nemzetközi pénzt is használtak az export és import során. Ez a többszintű pénzrendszer lehetővé tette a városok és régiók saját belső gazdasági biztonságának és összetartó erejének fenntartását, és egyúttal a nemzetközi kereskedelembe való bekapcsolódását.
Még ma is léteznek helyi pénzek egy-egy szerencsés helyen, mint például Tokióban, Szingapúrban és Guernsey-n (Nagy-Britanniától délre fekvő sziget).
Jelentős sikerrel vezettek be helyi pénzeket az elmúlt években vidéki/tartományi önkormányzatok a világ más részein is, mint például Salta és Nyugat Argentína más részei, ahol ez gazdasági fellendülést okozott.
1984-ben Salta tartományában a kormányzó (akire akkoriban üres kassza sandított) saját váltó kibocsátását határozta el. A gazdaságot infláció sújtotta, így a váltók használata, mely azonnali kifizetést tett lehetővé, értéket jelentett. Az utalványokat elfogadták fizetőeszközként az üzletekben, a helyi önkormányzatnál adót lehetett befizetni ilyen módon, s hamarosan elterjedt a használata. 1986-ban a helyi utalványok újraélesztették a gazdaságot, és a pénzforgalom 60%-át tették ki.
Az első LETS-t Michael Linton 1983-ban alapította Kanadában, Brit Kolumbiában. A pénzegység a Zöld Dollár volt, értékében azonos a kanadai dollárral, és az első év alatt 250.000 zöld dollárnyi forgalom valósult meg.
Az Egyesült Királyságban jelenleg több mint 450 csoport működik, 14-től 500 fős létszámmal. A legnagyobb csoport Ausztráliában, Új Dél Wales-ben, Sidney köze-lében működik 1991 óta, 1800 tagja van, évi forgalmuk egyenértéke 270.000 USD. Ehhez már üzleti vállalkozások is csatlakoztak.
Az idődollárt Edgar és Jean Cahn találták ki. Jean azóta meghalt, de Edgar Cahn heti 80 órán át dolgozik a diákjaival és önkénteseivel az idődollár terjesztése érdekében. Miamiban a csoportnak 800 tagja van, s ezek havonta mintegy 8000 órát dolgoznak, összekötve egymással fiatalokat és időseket.
El Paso nagyon szegény település, az idődollár rendszer mégis működik egy női szerzetesrend támogatásával. Kidolgozták az emberek részvételét Pl. betegeket szállítanak, várandósoknak tanácsadást szerveztek, beteg gyermekeket őriznek otthon, bevásárolnak a házhoz kötöttek részére.
Tallózás az angol weblapon; www.communities.org.uk/lets

2.) Zöldforint?

Pénzhiány, avagy a krónikus tétlenség!
Soha nem értettem meg azt, hogy a mai felvilágosult világban egyébként tanult, intelligensnek és értelmesnek tartott emberek, férfiak és nők miért üldögélnek otthonukban magukba roskadva és azon dilemmázva, hogy nincs pénzük a mások munkájának megfizetésére, illetve másoknak nincs pénzük az Ő munkájuk megfizetésére.
Mintha a pénz fizikai megléte, vagy meg nem léte számítana is ebben valamit.
A pénz, - ez a tetszetős és színes papírdarab - valójában pedig nem más, mint csak egy közvetítő eszköz az embereknek az egymás között elvégzett munkájuk elszámolására. Ahogy kapom, már adom is tovább. Nem mindegy hogy mi van arra a papírdarabkára ráírva addig a rövid ideig, amíg nálam van? Ft. vagy ZöldForint.
A ZöldForint vagy helyi pénz legfontosabb - és legforradalmibb - jellemzője, hogy fizetőeszközként nem egy központi testület, bank, vagy az állam, hanem a cserében szigorúan résztvevő személyek hozzák forgalomba, náluk keletkezik pont annyi amennyi kell, és addig "él" amíg el nem számoltak a csoporttal.
Hogyan keletkezik a ZöldForint?
Akkor keletkezik, amikor két résztvevő fél cserélni kíván egymás között, ám az egyiknek éppen nincs semmi olyanja, amit cserére kínálhatna. Az átadott áru/szolgáltatás értékét tehát a valódi pénzhez hasonló alku során ZöldForint-ban fejezik ki. Ezúttal az elfogadó esetében mínusz, az átadó esetében plusz irányban mozdul el a személyes Zöldforint egyenlegük. Majd egy másik alkalommal, a csoport egy másik tagjánál kompenzálódhat az egyenlegünk. A cseréket és ZöldForint egyenlegeket számfejtjük, nyilvántartjuk. Ehhez segítséget ad a KÖRMÖLŐ nyilvántartó program.
A ZöldForint használatának előnyei;
  • Mindig éppen annyi van belőle, amennyi kell - hiszen a cserében részt-vevők hozzák létre éppen akkor és annyit, amennyi kell
  • Nincs kamat - hiszen soha senkinek nem kell kölcsönöznie vagy kölcsön adnia
  • Nincs fizetési határidő - mivel a -PONT negatív egyenlege csak egy határozatlan "kötelezvény" arra, hogy a jövőben visszaadjuk a közös-ségnek akkor, amikor alkalmunk lesz rá
  • Az értékek az adott közösségben maradnak, nem lehet kivonni, exportálni stb., és mindig visszaforgatódik a helyi gazdaságba - hiszen máshol nem használható
Mire használható a KÖRPONT vagy Zöld Forint?
  • Beszerezhetjük mindazon dolgokat, amelyek megvásárlására nincs elegendő készpénzünk - bármi, amire szükséged van, s amit a közösséged felajánl a tied lehet, vagy kérheted
  • Kihasználatlan szakértelmedet a közösség szolgálatába állíthatod - mindenki ért valamihez és valakinek pont arra szüksége is van, csak legtöbbször nem tudja megfizetni. A KÖRtagoknak azonban mindig éppen annyi PONT-ja van, amivel megvásárolhatja azt.
  • Meglévő és új készségek, képességek fejleszthetőek ki, megteremthető a bizalom - nem elég az, hogy szeretünk valamit csinálni, a KÖRben megszerezhető a tapasztalat, kiépíthető a bizalmi tőke és kapcsolatrendszer, új vállakozássá is kinőhetjük magunkat

Az alábbi "További bejegyzések »" linkre kattintva ez a cikk folytatódik.


3.) A KÖR és más szervezetek, intézmények kapcsolata!

A rendszer alkalmas más intézmények, civil szervezetek vagy közösségek belső szükségleteinek kielégítésére, saját belső erőforrásainak hatékony kihasználására.
Sok olyan intézmény van, - Alapítványok, Egyesületek, klubok, óvodák és iskolák, művelődési házak stb. - amelyek valamely kétoldalú kapcsolatot tartanak fenn az emberek csoportjaival.
Ismertek számunkra a támogatók, segítők hálózata, vagy a szülői munkaközösségek intézménye.
Mind arról szól, hogy valamely emberek csoportja munkájukkal, támogatói hozzájárulással segíteni kívánnak az intézménynek. A KÖR kiváló közvetítő lehet ezekben az esetekben is.
De a rendszer alkalmas bármilyen más támogatói kötelezvények arányosítására is.
Ismerjük azt a konfliktust, amely pl. egy óvodai szülői munkaközösséget feszélyez. Történetesen mindig vannak olyan szülők, akik túl-, míg mások alulvállalják önmagukat, s különböző okokból, de mindig vannak olyanok, akik sokat tesznek, s olyanok is, akik keveset, vagy alig tesznek a közösségért, példánk szerint az óvodáért. Ez nem mindig a szándék, vagy az akarat hiányán múlik, sokkal inkább a lehetőségeken. A KÖR kiválóan oldhatja fel ezt a konfliktust, ugyanis ezután bárki eldöntheti képességei és lehetőségei alapján azt, hogy munkájával (Pl. egy óvodai kert rendbetételével), vagy KÖRPONTokkal támogatja az intézményt. Egy szülői munkaközösségben például arányossá tehető a tagok leterheltsége úgy, hogy ezután nem csak néhány lelkes segítő aktivitásán múlik a cél megvalósulása, a többiek passzív bólogatása mellett. Így az a szülő, aki többet dolgozik a Közösségért, az adott esetben akár visszatérítést is kaphat. Az óvoda így pl. PONTban fizetheti meg a többletmunkáját azokból a bevételekből, amit a többiek egységesen befizettek. Sőt, ezek után ugyanez az óvoda más, kiegészítő szolgáltatásokat is képes nyújtani a tagoknak PONTokért cserébe. Alkalomszerűen az időn túli gyermekmegőrzés, vagy egy különleges gyermekprogram megvalósítása mind további bevételi forrása lehet az intézménynek. S megoldódni látszik az intézmény örökös finanszíroztatási elégtelensége is. Hiszen a PONTjai segítségével számos szolgáltatást (festés, mázolás, kisebb javítások, felújítások, új vagy használt játékok beszerzése stb.) lesz képes megfizetni. A felhasználás módját csak a szükségletek és az érintettek fantáziája korlátoz-hatja.

4.) Hogyan támogatja a KÖR a helyi kisvállalkozásokat?

A KÖR kiszélesítheti az üzletek és a vállalkozások ügyfélkörét, s így növeli az áru és a pénzforgalmat. Emiatt sokan lépnek be bartelhálózatokba, ám a KÖR amellett, hogy azoknál olcsóbban kínálja a szolgáltatást, más előnyöket is biztosít.
  • Mivel a megkeresett pontokat helyben kell elkölteni, ezért a vásárlók újra és újra visszatérnek.
  • A növeli a keresletet is, hiszen azok, akik pénzben nem tudnak fizetni bizonyos árukért, az érték bizonyos százalékát a fizetőeszközével kiegyenlítve megengedhetik maguknak a vásárlást.
  • Más résztvevő üzleteket, szállítókat és beszerzőket is ki lehet KÖR egységben fizetni.
A KÖR a gazdasági recesszió idején már segített a kisebb üzletek felszínen tartásában, munkalehetőséget biztosított, és olyan új vevőket és megrendelőket vonzott, akik készpénzzel is tudtak fizetni. Számos új vállalkozás (teljes és részidős egyaránt) indúlt el a KÖRön keresztül, ahol nagy segítségükre volt a kamatmentes hitel és a vállalkozásbarát támogató hálózat.
A.) Miért hasznos a egy helyi kisvállalkozásnak?
  • Csökken a kisvállalkozás működtetési költsége - végeztesd el a munkát (szállítás, takarítás, raktárpakolás stb.) a taggal, és fizesd ki KÖRPONT-tal.
  • Új vállalkozás bevezetése -próbáld ki ötletedet, szolgáltatásodat a KÖRben, s kiderül van-e rá igény, csökkentsd a bevezetési költségedet, nem kell Ft.-hitel, hiszen van elegendő PONT-hiteled
  • Növeld bevételeidet - a KÖR a helyi piac, amelyben vegyes árképzéssel (Ft.-PONT) vevőket hódíthatsz meg magadnak, és növelheted forgalmadat
  • Használd a KÖRt marketing eszközként - hirdessél, adjál kedvezményeket, kérdezd meg a piacot, ismertesd árudat/szolgáltatásodat,
  • Használd ki a KÖRPONT kamatmentességét - keress üzleti partnereket, KÖRPONT befektetőket
B.) Bristol, Helyi Élelmiszertermelők Hálózata

A Hálózat Katalógusában sikerült összehozniuk a helyi élelmiszer kistermelők, kiskertek tulajdonosainak ajánlatait az élelmiszer kiskereskedőkkel. A katalógus szakmai bővítéseket is tartalmaz arról, hogy pl. hogyan termelj különféle élelmiszereket, bio-növényeket, vagy a termelői kapacitások megosztásának ajánlatai. Fellendült a helyi piac, versenyképesekké váltak az olcsó nagykereskedelmi láncolatok áraival. A helyi beszállítókra alapítva létrehoztak egy bioélelmiszer kiskereskedést, de megél egy kifőzde is belőle.

5.) A KÖR adózásának kérdései

A KÖR a szabad gyülekezési jog alapján létrejött - bejegyzés nélküli, azaz nem jogi személyiségű társaság - kategóriájába tartozó, non-profit jellegű, helyi önsegítő közösség (mint egy baráti focicsapat, vagy pecázók baráti köre), amelynek tagja lehet bárki, nemre, korra, vallásra való tekintet nélkül úgy mint magánszemély, illetve szervezet, vagy vállalkozás is.
A csoport tagdíjbevételeit illetve költségeit elegendő egy kockás papíron vezetni bizalmi alapon abból a célból, hogy a tagoknak el tudjunk számolni vele.
A KÖR csoportok javasolt alapszabálya tartalmazza azt a kitételt, hogy: " 8.-pont, A KÖR nem vállal felelősséget és nem foglalkozik adóbevallási és ÁFA visszaigénylési ügyekkel. Minden tag felelős a saját adóbevallásáért"- de felhívja arra a figyelmét minden tagnak, hogy minden értékesítés adóköteles a hatályos adóügyi jogszabályban meghatározottak szerint.
Ez a pont jogilag mentesíti a csoportot a tagok saját adózási gyakorlatától. Egy esetleges, a csoport valamely tagjára vonatkozó APEH ellenőrzés során a tag köteles lesz bemutatni saját és más tagok közötti forgalmát, de csakis az őt érintő tevékenységet.
A csoport tagjai közötti forgalom nyilvántartással megbízott tagot érintő APEH ellenőrzés esetén azonban az ellenőrzött tag nem köteles kiadni a többi tagok egymás közötti csereforgalmát, hiszen az már nem az ő tevékenysége, így az már kiesik a rá vonatkozó ellenőrzés (mint az ellenőrzött alany) alól.
Ezért meg kell nyugtatnom mindenkit, az adatvédelem hatályos szabályai alapján egyetlen tag egyéni számlaforgalmát sem leszünk kötelesek átadni.
A továbbiakban gondoljuk végig a tagok helyzetét.
Itt meg kell különböztetnünk egyéni tag, és vállalkozó, vagy egy vállalkozás mér-tékét megütő tevékenységet végző tagokat. (Pl.: ha eladod a biciklidet, vagy hetente bicikliket adsz-veszel)
A Magyar adózási jogszabályok jelenleg a világ egyik legmerevebb szabályozójának számítanak, amely abból indul ki, hogy minden jövedelem adóköteles, és a jövedelem forrásától függően (mezőgazdasági termék, szolgáltatás, áru jellege stb.), különböző mértékű adót vet ki. (Ennek értelmében tulajdonképpen azt is be kellene vallani, és le kellene utána adózni, hogy a feleséged kivasalt, megfőzött, kitakarított rád, vagy te oktattad őt a számítógépeden).
Mindezek ellenére az adóhivatal a következő esetek között tesz különbséget:
A.) eseti, vagy nem kereskedelminek minősíthető (gyakoriságában ill. bizonyos értékhatár alatt maradó) cserekereskedelem. Nem valószínű, hogy bármely tag átlépi ezt a bizonyos határt az alkalomszerű kutyasétáltatással, a szomszédnéni kertjének felásásával vagy a kinőtt gyermekbicikli eladásával, így ezeket bizonyosan nem fogják megadóztatni.
B.) Azok a cserék, amelyeket egyéni vállalkozóként bonyolítasz le, vagy amelyet ugyan magánszemélyként teszed, de gyakoriságában vagy értékhatárában kimeríti egy vállalkozási tevékenység mércéjét. Ebben az esetben vedd fel a kapcsolatot egy adószakértővel, és konzultáld meg a teendőket vele.

6.) A KÖR Szabályai

1. A KÖR egy nonprofit jellegű kezdeményezés a helyi közösségekért.
2. A KÖR rendszeresen, naprakész nyilvántartást készít, amely kínálatot és keresletet tartalmaz, ennek segítségével a tagok árukat és szolgáltatásokat cserélhetnek egymás között.
3. A KÖR tagjai egyetértenek azzal, hogy adataikat, valamint azokat az információkat, amelyek a cserék lebonyolításához szükségesek (pl. név, csereforgalom, számlaegyenleg) - az adatvédelem keretein belül - nyilvántartják és a tagság rendelkezésére bocsátják.
4. A tranzakciók PONTban folynak, vagy részlegesen készpénzben. Csak a PONT értékek kerülnek be a könyvvitelbe. A tagok saját maguk döntik el, hogy kivel akarnak kereskedni. Erre vonatkozólag nincs kötelezettség.
5. A könyvelő feladata, hogy jóváírja a PONTokat egyik számláról a másikra. Mindenki számlája nulláról indul, ezért az új tagok is azonnal elkezdhetik a kereskedést. Nincs kamat illetve kezelési költség.
6. A KÖR meghatározhatja az igénybe vehető hitel maximális értékét. A KÖRből való kilépés előtt a tagok kötelesek nullára egyenlíteni számlájukat.
7. A KÖR nem vállal felelősséget és nem foglalkozik adóbevallási és ÁFA visszaigénylési ügyekkel. Minden tag felelős a saját adóbevallásáért.
8. A visszautasíthatja olyan tranzakciók beiktatását a nyilvántartásba, amely törvényellenes, vagy más okból szabálysértő.
9. A KÖR fenntartása érdekében évi tagdíjat kell fizetni, PONTban és készpénzben. Ennek mértékéről a csoport dönt.
10. A szervező csoportjának joga van visszautasítani bárki felvételét, vagy a tagságból kizárni, ha tevékenysége ellentmond a rendszer érdekeinek.
11. Egyéni gazdálkodással kapcsolatos (limit, kölcsön, támogatás) kérést vagy kérvényt elsősorban a szervező csoport felé, másodsorban pedig a ta-gok Közgyűlése felé kell küldeni.
12. A tagoknak joguk van részt venni a Közgyűléseken, és döntéseket hozhatnak, 1 szavazat/1 tag alapján.
13. A szervező csoport új szabályokat, módosításokat hozhat létre, de csak 2/3-os többségi szavazattal a Közgyűlésen, vagy 21 napon belül egy Rendkívüli Ülés keretén belül.
A tagok elfogadják e szabályokat, valamint az Alapszabály feltételeit és rendelkezéseit.

7.) GYAKORI KÉRDÉSEK A KÖR-ről:

MI A KÖR?
A az egy helyen élő emberek (város, városrész, kerület) olyan csoportja, amelyben egymás között árukat és szolgáltatásokat cserélnek valódi pénz felhasználása nélkül.
MI AZ A KÖRCSEKK?
Az áru/szolgáltatás csere megvalósulásának regisztrációjára szolgáló nyomtatvány, amelyben rögzítésre kerül hogy ki, kivel, mikor és mennyiért cserélt. A PONT-könyvelő a hozzá eljuttatott csekk alapján számfejti az egyéni számlákon a PONT-okat.
Mi történik a CSATLAKOZÁSKOR?
Minden tagjelölt kitölt egy kínálat/kereslet nyomtatványt, amit a szervező csoporthoz kell eljuttatni. Ekkor megkapja azt a nyilvántartást, amely tartalmazza az összes kínált és keresett árut és szolgálta-tást, vagyis a katalógust. Máris keresgélhet benne. Majd az éves tagsági díj befizetése után megkapja a cserére jogosító csekk-könyvet és a saját egyéni kódját, valamint a kapcsolatfelvételi listát a tagokról.
MI A KATALÓGUS?
Egy olyan rendszeresen frissített kiadvány, amelyben a tagok kereslet-kínálat ajánlata szerepel a tagok kódjelével.
MI A KAPCSOLATFELVÉTELI LISTA?
A katalógus azon része, amelyben a tagok kódjele mellett a kapcsolatfelvételi telefonszám és a friss pontszámla egyenlegük is megtalálható. Ezt azonban csak a KÖRtagok kaphatják meg.
MIÉRT NYILVÁNOS AZ EGYÉNI PONTSZÁMLA EGYENLEGE?
Ha valaki csak vásárol és csak igénybe veszi a többiek szolgáltatásait, az egyéni számlájának egyenlege nagy mínuszba csúszik, amit csak az általa nyújtott szolgáltatásokkal tud kiegyenlíteni. A túlságosan nagy mínusszal rendelkező taggal egyre kevesebben, egy rövid idő után pedig már senki sem akar cserealkut kötni, neki eladni vagy szolgáltatást végezni, ráadásul minden KÖRtag a kapcsolatfelvételi lapon megtudhatja hogy kiről is van szó.
SZÜKSÉG VAN E VALÓDI PÉNZRE?
A költségeket lehet részben készpénzben, részben PONTban is téríteni; pl: készpénzt használhatsz anyagok kifizetésére, utazásra, stb., de csak a PONTok szerepelnek a könyvvitelben.
HOGYAN HATÁROZZUK MEG A CSERE ÉRTÉKÉT?
Az egyesség a két fél között jön létre, akik a cserét lebonyolítják. Mindenki ideje, tudása értékes. Meghatározhatod saját áraidat egy átlagos órabér, vagy az aktuális piaci ár alapján, vagy a nyilvántartásban feltüntetett árakat is figyelembe veheted.
HOGYAN LEHET CSALNI?
Sehogy ! De felajánlunk tízezer forintnak megfelelő PONT-ot annak, aki a nyilvánosság előtt hitelt érdemlően be tudja bizonyítani, hogy be lehet csapni a rendszert. (a Rendszerszervezők)

II.) Tanulmányok

1.) MESE

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis falu valahol a homokdombok között.
Ebben a faluban volt tíz fodrász.
Mivel a faluban az embereknek nem volt pénzük, ezért csak nagyon ritkán keresték fel a fodrászokat.
A fodrászok többnyire tétlenül üldögéltek üzletükben, a rossz forgalom miatt kevés volt a jövedelmük, s mivel nekik maguknak sem volt pénzük, ezért így néztek ki;
Történt egyszer, hogy az utcában a suszter kapott egy koronát egy szép csízmájáért.
Reggel mondta is a suszter a kislányának, "eregyj jányom a boltba, s hozzál kenyért meg kolbászt vacsorára."
Ám amíkor a leányka az egyik fodrászüzlet előtt haladt el, a pénz véletlenül kiesett a zsebéből, s elgurult, pontosan a fodrász ajtaja elé.
Amikor a fodrász szokásos reggeli kávécskájának elfogyasztása után kiállt az üzlete elé, egyszercsak meglátta a pénzt. Nosza meg is örült neki, felvette a földről, s immár erősen elgondolkodott, hogy most mit is vegyen belőle.
De mivel ábrázata rettenetesen nézett már ki a szőrtől és a hosszú hajától, hát gondolt egyet, s átment a szomszéd fodrászhoz.
Az bizony megörült a jó vendégnek, s pontosan egy koronáért szépen megnyírta az első fodrász bozontos fejét.
De miután végzett munkájával, s megkapta érte fizetségét, erősen elszégyellte magát saját bozontos ábrázatán, s ezúttal ő ment át a harmadik fodrászhoz egy kis szépítkezésért.
Amaz is megörült vendégének, hiszen már rég nem gyakorolhatta szakmáját, tán kicsit tartott is attól, hogy kijön a gyakorlatból, ezért minden tudását latba vetette, hogy szépen megnyírja és megborotválja utcabeli kollegáját.
S ahogy telt, múlt a nap - mint ahogy azt már ki is találhatják - a fodrászok szép sorban átballagtak egymáshoz az egy koronával, s mire eljött az est, a pénz bizony annak rendje módja szerint visszakerült az első fodrászhoz.
No, amint az csak úgy magában morfondírozgatott, hogy ugyan mit kezdjen most már megint a hozzá visszakerült egy koronával, egyszer csak betoppant hozzá a reggeli kislány kisírt szemekkel.
"Fodrász bácsi nem találta meg véletlenül az egy koronámat?"
S mivel a mi fodrászunknak igen jó napja volt aznap, ábrázata is barátságosan nézett már ki, de meg becsületes ember volt maga is, szépen visszaadta a pénzt a kislánynak.
S mi történt volna, ha nem korona lett volna az a pénz, hanem valami más "külföldi" pénz, nevezzük el pl. egy "talentum"-nak ?
Mit gondol a kedves olvasó, hány korona munkát ért az az egy pénz aznap? Mi történt volna, ha a kislány nem veszíti el a pénzét? A tízszseresét, hiszen tízszer használták fel.

2.) Mi a baj Globális Gazdasággal?

(Rövid kivonat Bernard Lietaer Professzor úr, az EURO létrehozójának és a "helyi" vagy "helyettesítő" pénzek szakértőjének a LETSLINK UK "Helyettesítő Pénzek Konferenciáján" 1998 október 16-án elhangzott előadásából)
A világ pénzügyi rendszerének jelenlegi működési zavara nem egy csapásra alakult ki, hanem több mint 25 év folyamatának eredménye.
Az első az okok közül a lebegő pénzek rendszere. Ennek története még 1971-ben kezdődött, amikor a Bretton Woods Egyezménytől eltávolodva az US dollárt elválasztották az aranytól. Ez volt az az első pillanat, amikor a rendszert bevezették a világban.
A második elem az a világméretekben majdnem teljes mértékben elfogadottá váló szabad financiális gyakorlat, ami a legjobb dolog azóta, amióta kenyeret esznek. A deregulációt Thatcher asszony kezdte Angliában, Reagan Amerikája folytatta, ahonnan azután az egész világban elterjedt. Az 1980-as évek elején 17 Harmadik Világhoz tartozó ország vált a szabad, nyitott pénzügyi rendszer szószólójává, elfogadva az US politikáját a Kevésbé Fejlett Országokat súlytó hitelválság után.
A harmadik elem az integrált, teljesen komputerizált világméretű nemzetközi pénzváltási rendszer.
E három elem hatására figyelhetjük ma meg a folyamatosan növekvő súlyú spekulatív jellegű valutáris átváltási tranzakciókat a világ tőzsdéin. Az 1970-es években a külföldi valuták spekulatív átváltásának volumene még csak az összes tőzsdei tranzakciók mintegy 10-20%-közé esett. Most azonban a számok azt mutatják, hogy a farok kezdi csóválni a kutyát, hiszen a valutáris pénzváltások már 98%-a spekulatív célzatú, miközben a valós kereskedelmi célzatú átváltások csupán 2%-ot tesznek ki. Mára ez lett a pénzbefektetések negyedik eszközévé, az ingatlanok, a kötvények és a részvények után - A valuta.
A jelen pillanatban azonban ez az eszköz a többiek közül a legnagyobbá nőtte ki magát, olyan naggyá, amely kereskedelmi volumenében akár 100-szor nagyobb, mint a világ egész részvénypiaca.
A külföldi valuták kereskedésének volumene lélegzetelhárító ütemben, évi 20-25%-al nő, miközben a világgazdaság növekedése csupán évi 3%. Nyilvánvaló, hogy ez a helyzet nem lehet tartósan fenntartható.
A következményeket Paul Volker, az US Federal Reserve korábbi igazgatója úgy fogalmazta meg, hogy "Van egy növekvő instabilitási tényezőnk". Tradicionálisan a nagy pénz a stabilitást jelentette a kormányok számára. Most azonban hatalmas pénzek halmozódnak fel az asztal egy olyan oldalán, amelyek profitot facsarnak ki az instabilitásból.
A világ likvid pénzügyi tartalékjainak teljes összege 250-350 milliárd USD-ra tehető, és most az egész miskulancia 2-3 órai aktív kereskedés alatt meg tud forogni.
Az 1994-95-ös Mexikói pénzügyi összeomlás tipikus esete volt a követő jellegű pénzügyi válságnak, egy modellértékű eseménye annak, ahogy a dolgok lejátszódhatnak. Senki sem hibáztatható, maga a rendszer vált irányíthatatlanná.
Az Ázsiai krízis (1997) és az Orosz krízis (1998) pedig csak részei ugyanannak a gazdasági folyamatnak, amelyben hatalmas pénzek gyorsan áramolnak be majd ki egy országból.
A rendszer mára már instabillá vált. De amikor eltörünk valamit, mint például egy tollat, az egy szempillantás alatt kettétörik. Ugyanakkor az olyasmi, ami dinamikusan vibrál és pulzál, először hullámokat vet mielőtt darabjaira hullana. Amit ma a sorok közül kiolvashatunk, az a növekvő méretű tovaterjedő válsághullámok hírei. A következő hullám lehet Latin Amerika, Európa vagy maga az US is. Senki sincs bebiztosítva ellene.
Az nyílt titok, hogy a pénzügyi irányítók nem a riogatók közé tartoznak. Alaptörvény, hogy nem beszélsz arról, ha valami problémád van, s ha mégis beszélsz róla, akkor egy olyan problémád van, amely növekvő problémává válik. Így mindazokat a figyelmeztetéseket, amelyeket Camdessus, Rubin és Greenspan küldenek a világnak megfontolandó jelentőségűnek kell tartanunk ebben a vonatkozásban.
Jelenleg 50-50% esélyünk lehet arra - még ha optimistán is nézzük a dolgokat - hogy a fentebb jelzett problémák a következő három öt évben bekövetkeznek. A következmények azonban drámaiak lesznek. Annak a valószínűsége, hogy a kormányok és az üzleti világ időben meg tudja tenni a megfelelő ellenlépéseket nagyon kicsi. Így nekünk kell szembenéznünk azzal a lehetőséggel, hogy az események alakulása kicsúszik a kezünkből.
Ami az EURO-t illeti, amennyiben azt nem hozzák létre, Európának a jövőben nem lesz más lehetősége bármilyen befolyással is bírnia saját pénzügyi rendszerére, Amennyiben nem valósul meg az EURO, Spanyolország és Olaszország le kell hogy értékelje valutáját 25%-al, s Pl. Spanyolország esetében a 20% munkanélküliséggel antihumánus lenne, ha nem engednénk meg. Ezután azonban Franciaország is hasonló lépésekre kényszerülne, s az 1930-as típusú devaluációs spirálba kényszerítenénk magunkat. Az EURO az az eszköz, amellyel elkerülhetjük ezt a veszélyt. Az EURO nélkül az európai integráció három-hat hónap alatt darabjaira hullana.
Az EURO azonban csak akkor töltheti be jól a szerepét, ha ugyanakkor valamely jelentős biztonsági háló jön létre valahol a nemzeti valuták szintje alatt. Ezt tudná adni a helyi pénzrendszerek létrejötte. Más szóval jobb lesz egy olyan Franciaország, amely rendelkezik az EURO-val és további 500 helyi pénzrendszerrel, mint egy olyan, amelyben csak a Frank létezik.
Ebből a szempontból Anglia reagálja le a legnagyobb érzékenységgel a helyi pénzek kialakítását a világon. Önök pontosan azt csinálják, amiről én beszélünk, de sajnos még mindig csak mellékesen.
Természetesen számos negatív vonatkozása lehet az EURO bevezetésének. A legnagyobb az, hogy a nagyobb méretű termelői és értékesítési gazdasági egységek létrejötte megnöveli a helyi munkanélküliség mértékét. Ez annál is inkább igaz, mivel az EURO egy erős valuta lesz, amely politikai életképességének gyenge, akár ultraliberális aspektusait hosszabb távon csakis úgy kompenzálhatjuk, ha a szociális ellátásban a helyi pénzek kapnak szerepet.
Az Európa bank például a Bundesbank ellen fog dolgozni az első három-öt évben olyan körülmények között, amikor az átlagos munkanélküliségi ráta 12%-körül van.
De mi mégsem haladhatunk hátrafelé, hanem fejest kell ugranunk az EURO-ba egy többszáz lábon álló helyi pénzrendszerre támaszkodva. Reális lehetőség van arra, hogy az EURO segítsen megsokszorosítani a helyi pénzek létrejöttét.

3.) Mi a baj a pénzzel?

Bár a pénzt általánosan a csere eszközének tartjuk, a dolog iróniája az, hogy a hagyományos értelemben vett pénz épp olyan gyakran akadályozza meg a kereskedelmet, mint amilyen gyakran azt lehetõvé teszi.
Egy készpénzhiányos régióban, a kézzelfogható jólét, szaktudás, erõ- és eszközforrás megléte, valamint a nyilvánvaló szükségletek ellenére minden csere mégiscsak korlátozott lesz.
A KÖRben viszont mindaddig, amíg vannak helyi erõforrások és szükségletek, minden gazdasági és szociális/társadalmi csereüzlet folyamatosan lehetséges.
A ZöldForint vagy helyi pénz legfontosabb - és legforradalmibb - jellemzõje, hogy fizetõeszközként nem egy központi testület, hanem a cserében szigorúan résztvevõ személyek hozzák forgalomba. Mivel a rendszer minden egyes tagja egyformán képes hitelt adni, senki sem válhat a "pénzkínálat" kizárólagos tulajdonosává.
Mivel ez a "pénz" nem egy ritka árucikk, ezért lehetetlen kamatra kölcsönadni. Tõkeigényes világunkban a kamat minden dolog árába be van építve, amit csak meg-veszünk. Nyakig benne vagyunk … Egy tanulmány szerint minden egyes elköltött forint fele valamilyen kamat volt. A kamat a fiskális politika egyik legjobb "pénzszívó porszívója". Nem azt állítjuk, hogy szükségtelen, hanem azt, hogy meg kell teremteni a természetes ellenpólusát. És ezt a mai pénzügyi-gazdasági szakemberek legjobb tudása szerint is csak a ZöldForint jellegû helyi fizetõeszköz bevezetésével lehet megteremteni. Lényegében a ZöldForint helyreállítja a pénz csereeszközként szolgáló eredeti rendeltetését információ alakjában.

A.) A helyi, vagy alternatív pénzek szerepe:

Szükségünk van arra, hogy megtaláljuk annak a módját, hogy a társadalom szociális életét felrázzuk.
(A "communitiy" szó önmaga is azt jelenti, hogy "ajándékokat cserélni".)
A közösségek széthullásának legnagyobb oka az, hogy a modern idõk társadalmi-gazdasági folyamatai a múltszázad óta felerõsödtek, és a korábban kialakult informális árucserét a pénzügyi rendszerek mesterséges természete váltotta fel.
Például az a tény, hogy Japán a mai napig a messze legerõsebb szociális védelmi hálóval rendelkezik a fejlett országok közül a "butsu-butsu kokan" vagy "áru-áru csere" hagyományának tradíció fennmaradásának köszönhetõ. Adok neked valamit, amit én csináltam, egy kis versecske vagy rajz vagy csak egy tea ceremónia, és te csinálsz nekem valamit egy másik alkalommal. És õk ezeket az apró cseréket a legváltozatosabb formában és körülmények között végzik úgy a munkatársak, mint a szomszédok vagy vendégek között … s ez az örökké tartó ajándék folyam a színfalak mögött képes összefogni az egész Japán társadalmat.
Ezzel szemben a hagyományos nemzeti valutákat úgy alkották meg hogy versenyképesek legyenek és hiányban legyenek. Ez általában a társadalom egyharmada részére kivételesen kevés.
Így nekik különféle trükköket kell alkalmazniuk ahhoz - gyakran olyan kevésbé hatékony eszközöket, mint a progresszív adók és ellátások rendszere - hogy ezek az emberek valamely közepes szinten hozzájuthassanak a cseréhez.
Nem állítjuk, hogy a nemzeti valuták értékének megõrzésének ez a módja rossz lenne, de azt tény, hogy szükség lenne valamely más, mindig rendelkezésre álló, azaz nem hiányban lévõ alternatív pénz használatára.
Ez például a történelembõl már megismert helyi pénz bevezetésével oldható meg.
Szükségünk van mindkét eszköz, a nemzeti és a helyi valuták egyidejû használatára. A közgazdászok csak részben látják a világot, a versenyképes gazdaságot, amelyet a nemzeti valutával vezérelnek. De a másik részt azonban elfelejtik, azokat mint amelyek például a tradícionálisan nõi munkavégzést jellemzik, a "láthatatlan ajándékok" gazdaságát. Szükséges tehát megtalálni azt az új eszközt, amelynek segítségével beindíthatjuk a második gazdaságot.
Az olyan "Közösségi Hitelnyújtás Rendszerek"- mint amilyen a LETS-is - a leggyakrabban használt megoldás a világon, mint olyan pénz, amely összhangban van az "ajándék gazdasággal" pontosan azért, mert;
  • mindig elegendõ van belõle, és nem a versenyre programozták be.
  • akkor nyúlsz hozzá amikor szükséged van rá,
  • abban a pillanatban keletkezik amikor megegyezés születik két réstvevõ között,
  • a pénz azonnal a rendelkezésedre áll ezért nem szükséges versenyeznünk érte.
Az USA-ban bármely pénzt, amely nem dollár vagy font alapú, "alternatív" szóval illetik. De ez a szó félreérthetõ. Az alternatív szó alapjában véve azt sugallja, hogy ez a pénz támogató jellegû, pedig ez valójában nem támogatás.Ez egy olyan eszköz, amellyel olyan dolgokat lehet csinálni, amit a nemzeti pénzzel nem, mert azt nem is arra tervezték.
Végezetül a helyi pénzek rendszerével egy olyan biztonsági hálót tudunk kifeszíteni, amely mélyen a létezõ szociális hálók alatt lehet.
Ma több mint 2000 helyi pénz létezik már a világon, és számuk rohamosan nõ.
Anglia nem az elsõk között volt alkalmazásukban, de ma nyilvánvalóan a legnagyobb számmal büszkélkedhet.
Franciaország a helyi pénzek leggyorsabb elterjedések példáival büszkélkedhet, hiszen 1994 óta több mint 250 rendszer jött létre.
Ezek a példák azt igazolják, hogy ha a feltételek adottak - ú.m. magas munkanélküliségi ráta, alacsony szociális ellátási szint, a nemzeti valuta hiánya stb.- a helyi pénzek rendszere nagyon gyorsan létrejöhet.
Sajnos be kell látnunk, hogy ezek a kondíciók jellemzõvé válnak Európában is.
Fontos emlékeznünk arra, hogy a helyi pénzekre való igény nem elõször alakult ki a történelem során. Az USA-ban például az 1930-as években több mint 5000 helyi pénz jött létre.
Néhányuk sokkal korszerûbb volt, a mainál, mint például a Silvio Gesell által megalkotott pénz "stamp script".
Nagyon fontos azonban felismernünk azt a tényt, hogy a helyi pénzek a gazdasági összeomlások elõtt kezdtek virágozni. Nem érdekes? Valahogy ezek a pénzrendszerek a kollektív túlélés zálogai lettek. Ugyanakkor egy korai figyelmeztetõ jele lehet a bekövetkezõ nem kis méretû katasztrófának.

B.) A ZöldForint használatának elõnyei:

  • Mindig éppen annyi van belõle, amennyi kell - hiszen a cserében résztvevõk hozzák létre éppen akkor és annyit, amennyi kell
  • Nincs kamat - hiszen soha senkinek nem kell kölcsönöznie vagy kölcsön adnia
  • Nincs fizetési határidõ - mivel a -PONT negatív egyenlege csak egy határozatlan "kötelezvény" arra, hogy a jövõben visszaadjuk a közösségnek akkor, amikor alkalmunk lesz rá
  • Az értékek az adott közösségben maradnak, nem lehet kivonni, exportálni stb., és mindig visszaforgatódik a helyi gazdaságba - hiszen máshol nem használható

4.) Együttműködés

Pénzhiány, avagy a krónikus tétlenség!
Soha nem értettem meg azt, hogy a mai felvilágosult világban egyébként tanult, intelligensnek és értelmesnek tartott emberek, férfiak és nők miért üldögélnek otthonukban magukba roskadva és azon dilemmázva, hogy nincs pénzük a mások munkájának megfizetésére, illetve másoknak nincs pénzük az Ő munkájuk megfizetésére.
Mintha a pénz fizikai megléte, vagy meg nem léte számítana is ebben valamit.
A pénz, - ez a tetszetős és színes papírdarab - valójában pedig nem más, mint csak egy közvetítő eszköz az embereknek az egymás között elvégzett munkájuk elszámolására. Ahogy kapom, már adom is tovább. Nem mindegy hogy mi van arra a papírdarabkára ráírva addig a rövid ideig, amíg nálam van? Ft. vagy ZöldForint.
A ZöldForint vagy helyi pénz legfontosabb - és legforradalmibb - jellemzője, hogy fizetőeszközként nem egy központi testület, bank, vagy az állam, hanem a cserében szigorúan résztvevő személyek hozzák forgalomba, náluk keletkezik pont annyi amennyi kell, és addig "él" amíg el nem számoltak a csoporttal.
Hogyan keletkezik a ZöldForint?
Akkor keletkezik, amikor két résztvevő fél cserélni kíván egymás között, ám az egyiknek éppen nincs semmi olyanja, amit cserére kínálhatna. Az átadott áru/szolgáltatás értékét tehát a valódi pénzhez hasonló alku során ZöldForint-ban fejezik ki. Ezúttal az elfogadó esetében mínusz, az átadó esetében plusz irányban mozdul el a személyes Zöldforint egyenlegük. Majd egy másik alkalommal, a csoport egy másik tagjánál kompenzálódhat az egyenlegünk. A cseréket és ZöldForint egyenlegeket számfejtjük, nyilvántartjuk. Ehhez segítséget ad a KÖRMÖLŐ nyilvántartó program.
A.) A ZöldForint használatának előnyei;
  • Mindig éppen annyi van belőle, amennyi kell - hiszen a cserében részt-vevők hozzák létre éppen akkor és annyit, amennyi kell
  • Nincs kamat - hiszen soha senkinek nem kell kölcsönöznie vagy kölcsön adnia
  • Nincs fizetési határidő - mivel a -PONT negatív egyenlege csak egy határozatlan "kötelezvény" arra, hogy a jövőben visszaadjuk a közös-ségnek akkor, amikor alkalmunk lesz rá
  • Az értékek az adott közösségben maradnak, nem lehet kivonni, exportálni stb., és mindig visszaforgatódik a helyi gazdaságba - hiszen máshol nem használható
B.) Mire használható a KÖRPONT vagy Zöld Forint?
  • Beszerezhetjük mindazon dolgokat, amelyek megvásárlására nincs elegendő készpénzünk - bármi, amire szükséged van, s amit a közösséged felajánl a tied lehet, vagy kérheted
  • Kihasználatlan szakértelmedet a közösség szolgálatába állíthatod - mindenki ért valamihez és valakinek pont arra szüksége is van, csak legtöbbször nem tudja megfizetni. A KÖRtagoknak azonban mindig éppen annyi PONT-ja van, amivel megvásárolhatja azt.
  • Meglévő és új készségek, képességek fejleszthetőek ki, megteremthető a bizalom - nem elég az, hogy szeretünk valamit csinálni, a KÖRben megszerezhető a tapasztalat, kiépíthető a bizalmi tőke és kapcsolatrendszer, új vállakozássá is kinőhetjük magunkat
"Ha a pénz az egyet-en reményed a függetlenedésedre, akkor sohasem fogod elérni. Az egyedüli igazi biztonság, amivel az ember rendelkezhet ebben a világban az az, ha van tartaléka tudásból, tapasztalatból és képességből." Henry Ford

III.) Magyar KÖR-ök

1.) Szolnoki KÖR csoport

Szolnokon 1999 nyarán alakult meg a helyi KÖR csoport, amelyben az aktív tagok létszáma 40-60 fő között mozog. (a hosszabb idő után sem válaszoló, inaktív tagokat töröljük a katalógusból)
A csoport szervezését, a szervezéssel járó koordinálást az Országos KÖR fejlesztő csoport egyik tagja, Tóth Ferenc vállalta magára, aki számos helyi segítőt nyert meg az ügy támogatására.
A Szolnoki KÖR csoport alapítása óta eltelt idő óta a szervezőknek alkalmuk volt kipróbálni számos módszert, eszközt, és helyi közösségépítési elméletet, amelyek során sok tapasztalat halmozódott fel. Ilyenek voltak pl. a nagy tömegben alkalmazott szóróanyagok, helyi újság, TV, rádió hírműsorok, vagy a már létező kiscsoportoknak tartott bemutató előadások, egyének megkeresésének eredménye vagy eredménytelensége is.
A csoport munkáját nagy mértékben elősegítő elemek;
  • a KÖR szervező csoport 5-6 fős aktivistái,
  • a Civil Regionális Társulás Egyesülettel történő együttműködés (pályázati források bevonása, technikai eszközök igénybevétele),
  • egy helyi Szoftverfejlesztő cég, az Alföld Rt. segítségével kifejlesztett KÖRMÖLŐ számítógépes szoftver, amely alkalmas a tagok, a felajánlások és cserék nyilvántartásától kezdve a katalógus színvonalas megszerkesztéséig.
Legújabb kísérletük a Jótékonysági Cserebolt vagy "Charity Shop" létrehozása Szolnokon, amelynek tapasztalatairól e hasábokon is hírt adnak.

2.) BP Talentum

Megszűnt, további oldal kutatásra: http://www.etk.hu/talentum/
Az ország bármely KÖR csoportjának a bemutatkozásra a bemutatkozó anyagot Tóth Ferencnek, civilreg@tvnetwork.hu, Szolnok KÖR eljuttatni!

3.) BP Krajcár Kör

Kérdőív, egyben a Szivárvány tanácskozás témáinak bemutatása
Ez a felsorolás tartalmazza a mi véleményünket arról, hogy merre kellene keresnünk a kiutakat. A tanácskozás kiscsoportos témái ezek közül fognak kikerülni. Kérjük, adjon mindegyiknek 1-től 5-ig érdemjegyet az A oszlopban, attól függően, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy beszéljünk róla.
A B oszlopban kérjük, szintén 1-től 5-ig jelölje, hogy melyik téma milyen súllyal szerepel az Önök jelenlegi tevékenységében.
Ha eltér a véleménye vagy kiegészítése, megjegyzései van, kérjük, írja meg. Akkor is kíváncsiak vagyunk véleményére, ha a tanácskozáson esetleg nem tud részt venni.
a. Önkormányzat, helyi demokrácia A. B.
Az önkormányzatnak (és általában minden választott vezetőnek) nem "uralkodnia", hanem szolgálnia kell a közösséget. Az önkormányzatnak partnerként kell viszonyulnia minden helyi önszerveződő civil folyamathoz. A települést természetes egységekre (mérettől függően akár több szintre is) kell bontania felelős vezetővel és működő belső renddel (szomszédságok, kerületek hierarchiája). Biztosítani kell, hogy a döntéshozatalhoz szükséges információ eljusson az érdekeltekhez.
b. Oktatás, helyi képzési lehetőségek A. B.
A tanulók életkorához és érdeklődéséhez igazodó oktatás. Az óvodák és iskolák sajnos egyre inkább a versenyre felkészítésként értelmezik feladatukat. Nem megfelelők az elvárások és a módszerek, sok a természettudományokra, kevés a készségfejlesztésre és a mindennapi életre felkészítésre szánt idő.
c. Önképzés, mivel tud segíteni a közösség A. B.
A tanulás nem érhet véget az iskolák elvégeztével. A közösségnek érdemes rá áldoznia, hogy meglegyen erre a lehetőség és a kellő ösztönzés. (A legnyilvánvalóbb példák: könyvtár fenntartásása, tanfolyamok szervezése.)
d. Beszerzési, értékesítési és termékpályás szövetkezetek A. B.
A kisvállalkozások általában túlságosan kiszolgáltatottak, a piacon náluk nagyságrendekkel nagyobbakkal kell versenyezniük. Napjainkban nem az biztosítja a megélhetést, ha valaki képes előállítani valamit, hanem hogy tud-e piacot találni. Ha több termelő összefog, akkor bejuthatnak olyan piacokra is, ahová egyenként nem volt esélyük. A termékpályás szövetkezetben a termelők az értékesítési lánc többi elemével is kiépítik a kapcsolatot, egészen a fogyasztóig.
e. Helyi, közösségi tulajdonú vállalkozások A. B.
A múlt megtanított rá minket, hogy az állam nem tudja hatékonyan használni termelőeszközöket, a jelen viszont azt bizonyítja, hogy kifejezetten káros mindent az egyéni önzésre bízni, vannak közösségi feladatok. Egy jól működő kisközösség azonban képes lehet felülemelkedni az egyén önzésén, és még gazdája maradni a dolgoknak. Az egyén gazdaszemlélete addig marad meg, amíg érzi, hogy köze van a dolgokhoz. Ez a vállalkozás méretétől, felépítésétől, az irányítás és az ellenőrzés mikéntjétől függ.
A közösségi cég is termeljen hasznot a közösség számára, de ez csak egyike legyen a céloknak. A szövetkezet (eltérően a régi téeszektől) nem közösségi tulajdonú vállalkozás!  f. A munkanélküliség kezelése, szociális foglalkoztatásA.B.A segély nem oldja meg a problémát, ellenben rombolja az emberi méltóságot. A közösségi vállalkozások, a helyi energiaellátás megoldása, a termékpályás szövetkezetek stb. mind új munkahelyeket teremthetnek. A csökkent képességűek esetében a foglalkoztatást úgy lehet megoldani, hogy a foglalkoztató kap némi támogatást.
g. A közösség által támogatott mezőgazdaság A. B.
A mezőgazdasági kistermelő értékesítési gondjait segíthet megoldani a helyi végfogyasztókkal való közvetlen kapcsolatteremtés.
A termelővel szerződő fogyasztók csoportja előre leköti egy év termését, átvállalva ezzel az időjárási kockázatokból. Cserébe “megbízható” élelmiszert kapnak: a termesztés bio vagy bio közeli módszerekkel történik. A termények hetente - kéthetente egységcsomagokban kerülnek a fogyasztókhoz.  h. Helyi, kistérségi bank - a helyi beruházások (nagyobb részt) helyi tőkéből történő finanszírozásáraA.B.Az a legszerencsésebb, ha egy kisrégió vagy település a fejlődéséhez szükséges tőkét alapvetően saját forrásból teremti elő. Ez korlátozza a fejlődés ütemét, ami így megmarad emberi léptékűnek és szervesnek, és a helyi lakosok a változásokat sajátjuknak fogják érezni. A kiszolgáltatottság érzése helyett az egészséges önbizalom erősödik. Ha az emberek hisznek magukban, akkor nagy valószínűséggel boldogok is, azaz a helyi gazdaság, mint eszköz folyamatosan beteljesíti feladatát. A saját tőke előteremtésének egyik eszköze lehet a helyi vagy kistérségi bank. Ez lehet közösségi tulajdonban, vagy egy nagyobb bank speciális fiókja. Egy elképzelt példa: A Börzsönybank Rétság és Nagybörzsöny központtal működik. Két helyi terméke a Börzsöny-betét és a Börzsöny-hitel. A betétesek, akik a Börzsöny-betétet választják, megelégszenek egy a piacinál valamivel alacsonyabb kamattal, de: - a Börzsönybank garantálja, hogy a betétből befolyó tőkét csak a Börzsöny-hitel finanszírozására fordítja. - a Börzsönybanknak a Börzsöny-hitelt csak a Börzsöny területén működő mikro- vagy kisvállalkozás részére nyújtja. - a Börzsöny-hitel felvételének feltétele, hogy a vállalkozás teljesíti a szigorú környezet-, társadalom- és "ember-védelmi" követelményeket - a Börzsönybank évente tájékoztatja a betéteseket a Börzsöny-hitel révén megvalósult fejlesztésekről.  i. Fenntartható település- és kistérségfejlesztés, — a helyi igényeknek megfelelőenA.B.Amit ma térségfejlesztésnek neveznek, az gyakran valójában a térség anyagi és humán erőforrásainak kifosztását jelenti. A túlzottan térségi exportra vagy importra alapozott beruházások egyaránt kiszolgáltatják a települést (vagy a kistérséget) a külső tényezőknek. A kiszolgáltatottság megszüntetésének legcélravezetőbb módja a helyi igények helyben történő kielégítésére helyezni a hangsúlyt természetesen a gazdasági racionalitás figyelembevételével. Ide tartozik, de különösen fontos, ezért külön pontba került a helyi energiaszükségletek helyi forrásokra alapozott ellátása.  j. Helyi cserekereskedelmi rendszer, zöld pénzA.B.A helyi cserekereskedelmi rendszer a terület belső erőforrásai közötti szabad áramlást biztosítja, amely révén a munkanélküliség nem kárhoztatja tétlenségre az embereket, helyben értékesíthetik munkaerejüket. Cserébe a területen megtalálható más javakhoz juthatnak. A rendszer működését egy fiktív, a területen belül érvényes pénz biztosítja.  k. Helyi energiaellátás megújuló forrásokbólA.B.Az energiaerdő telepítése, a biodízel gyártása olajos növényekből, a biomassza hasznosítása mind ígéretes lehetőségek a mezőgazdaság számára az EU csatlakozás küszöbén. Az átállás új beruházásokat igényel. E technológiák számára a település-rész az ideális méret. Az energiaerdő hasznosítására kis helyi hőerőművet és távfűtőművet hozhat létre a település, mellyel az “erdőtől a radiátorig” képes biztosítani saját energiaellátását, kiváltva ezzel a kívülről behozott energiát. A beruházás munkahelyeket is teremt.
Ezt a kérdőívet kérjük a jelentkezési lappal együtt április 20-ig postára adni címünkre: VÉDEGYLET 1051 Budapest, Vörösmarty tér 1. Tel.: 317-64-82

4.) Miskolci ÓraKÖR

Miskolci ÓraKÖR csoport
Megbeszélés: minden kedden 16.15 - től az alábbi helyen. munkahely: "Iránytű" Avasi Szociális Szolgálat Miskolc, Hajós A. u. 1. telefon: 315-930, 360-951 este: 405-313
ÓRA KÖR - Közösségi Önsegítő Rendszer
Köszöntjük Önt az ÓRA körben. Örülünk hogy csatlakozott hozzánk, és reméljük, hogy tagságát hasznosnak és eredményesnek találja majd.
Hogyan működik? - javaslatok
1. KÉSZENLÉT: Tartsa a Szolgáltatás jegyzéket, Taglistát a telefon mellett. Amikor szüksége van valamilyen szolgáltatásra, hívja fel az adott terméket / szolgáltatást felajánló személyt, és beszéljék meg a munka menetét. Ha az értéke nem egyértelmű, vagy alku tárgya, akkor egyezzenek meg a munka árában. Ha szükséges, ellenőrizze az illető szakértelmét (ilyen esetben az Szervezőt is fel lehet hívni), és nyugodtan lehet a tagok szaktudása, tapasztaltsága felől érdeklődni. Ha olyan munkára van szüksége, amit senki sem ajánl a Szolgáltatásjegyzékben, vagy ön kínál valami újdonságot, akkor hívja fel a szervező(ke)t, mert lehet hogy ők tudnak valakiről, aki elvégezné a munkát, illetve találnak valakit, akinek az ön munkájára van szüksége. Az új igények a következő Szolgáltatás jegyzékben szerepelni fognak. 2. FIZETÉS: A megrendelő állítson ki egy KÖR csekket (a minta alapján) a kialkudott árról, és adja oda a munkát elvégző személynek. Ő azonnal felhasználhatja, illetve beküld egy példányt a KÖR szervezőjének. Az adatokat beviszik a számlájára, és feltüntetik az értesítőben, amit a következő Taglistával együtt kap meg. Kérjük juttassa be a csekkszelvényeit a legközelebbi határidőre a szervező címére: Mészáros László szoc. asszisztens Miskolc-Avas, Hajós A. u. 1. Tel: 315-930 3. ELLENŐRIZHETŐSÉG: Mindig jegyezze fel a kiadásait, hogy összehasonlíthassa a saját feljegyzéseit a központi kimutatással. Ha pl. ha a csekkfüzete hátsó lapján vezeti számlája állását, akkor mindig tudni fogja aktuális egyenlegét. A tagok (csak a tagok!) érdeklődhetnek maguk és mások egyenlegéről és forgalmáról, ezeket kb. havonta írásban eljuttatjuk. Rendszeres megbeszéléseket tartunk a részletek pontosítására, más tagok és a rendszer jobb megismeréséhez. 4. HASZON: Minél több kapcsolatot épít ki a többi taggal, annál több segítő baráthoz jut. Ha pontot akar gyűjteni, nézzen körül, keres-e valaki Ön által nyújtott szolgáltatásokat, ha nem csöng a telefon, ne üldögéljen tétlenül! Nézze meg a Keres rovatot, és hívjon föl valakit, akinek valamilyen munkát kell elvégezni. Állandó szükség van a szakértelmet nélkülöző munkákra.
NEM KELL PONTOKAT GYŰJTENIE AHHOZ, HOGY MUNKÁT VÉGEZTESSEN! Mindenki számlája nulláról indul, és a tagság egy részének mínuszban kell lennie, hogy a rendszer működhessen. Ezt látni fogja a Taglistához mellékel értesítőben, amely a rendszer forgalmát is tükrözi.
A KÖRben soha nem számítanak fel kamatot.
Az ÓRA Kör nem haszon-érdekű szerveződés, melynek szervezési költségeit a féléves tagdíjak és a tagok számláiról levont, meghatározott számú órapontok (PERC) fedezik. Amennyiben kérdései vannak, kérjük olvassa el a KÖR ismertetőt, majd a szabályzatot, - ha szükséges, a részletekkel kapcsolatban keresse meg a szervező csoport valamelyik tagját. A heti megbeszéléseken az aktuális kérdésekről, dolgokról van szó.
Miskolc, 2000. 12. 13. Mészáros László szervező
Az ÓRA Kör Alapszabálya
1. Az ÓRA Kör non-profit jellegű, tagsággal rendelkező társaság.
2. A Kör információs szolgáltatást tart fenn, melynek célja, hogy tagjai különböző javakat és szolgáltatásokat cserélhessenek. Lehetőség, hogy a kapott segítség személyes kötelezettségvállalással (KÖR csekk) a Körön belül kiegyenlíthető.
3. Mindenki saját tetszése és belátása szerint végzi cseréit, a Kör nem felelős a tagok által felajánlott javak és szolgáltatások feltételeiért, értékéért és minőségéért.
4. Az "Ügyvitel" a tagok közreműködésével minden Kör jellegű (KÖR csekk-es) ügyletet rögzít, a tagok szolgáltatási helyzetét (adott-kapott egyenleg) nyilvántartja, rendszeresen közzéteszi tagjai számára.
5. A nyilvántartás alapja az elvégzett munka ideje és minősége, illetve más szolgáltatás esetén az általa megtakarítható munkaidő. A nyilvántartás alapegysége a PERC (átlagos, egyszerű munkával eltöltött óra 1/60-ad része).
6. Az Ügyvitel nyilvántartásában minden tagnak "számlán" jegyzi a forgalmát, egyenlegét. Minden számla nulláról indul. A tagok számláira hivatalos pénz nem kerül, onnan nem is kerül levonásra. Egy személynek csak egy számlája lehet.
7. Az Ügyvitel legalább negyed évente kinyomtatja és eljuttatja a tagok egyenlegét és csereforgalmi kimutatását (Szolgáltatás jegyzék és Taglista), ezek ügylet előtti megérdeklődésére is lehetőség van.
8. Csak a számlatulajdonos felhatalmazásával lehet számlájáról más számlára pontokat átutalni (KÖR csekken = Szolgáltatás Átvételi elismervény).
9. A számlatulajdonosok hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendszer fenntartásához szükséges, egységes minimalizált ráfordítást számlájukról félévente utólag levonják. A félévente esedékes, forintban fizetendő tagdíj felhasználásáról részletes kimutatást kell a tagság részére közzétenni.
10. A Körben soha nem számítunk fel kamatot.
11. A Szervező csoport megbeszélésein és a döntéshozatalban a tagok jogosultak részt venni, a véleményeket szívesen fogadjuk. A tagoknak jogában áll fellebbezni bármely döntés ellen. A Szervező csoport fenntartja a jogot arra, hogy kivételes esetben, saját belátása szerint megtagadja a tagságot egy egyéntől vagy szervezettől.
12. A tagok egyénileg felelősek saját adózásukkal és járulékaikkal kapcsolatban. A Kör nem vonható felelősségre tagjai adó és járulékügyeivel kapcsolatos ügyekben, továbbá nincs sem jelentési kötelezettsége, sem kifizetések begyűjtésére való kötelezettsége az adóval, illetve járulékokkal foglalkozó hatóságok felé.
13. A Kör Ügyvitel visszautasíthatja olyan számlának vagy hirdetésének a nyilvántartásba vételét, jogi vagy más szempontok alapján kifogásolható.
14. A tagok hozzájárulnak adataik számítógépes regisztrálásához, és azoknak a rendszer tagjai felé való továbbításához, amennyiben az a cserék lebonyolítását szolgálja.
15. A tagok ismerik és elfogadják az alapszabály feltételeit.
Miskolc, 2000-12-19. Mészáros László szervező

Értékek az ÓRA körben
A. Üdvözlünk az ÓRA kör tagjai között! Reméljük hasznosnak fogod találni csoportunkat!
B. A szolgáltatások ellenértékét PERC-ekben kell feltüntetni. . Tehát egy órai átlagos munka = 60 perc = 60 PERC egységgel.
C. Mivel a munkák nem azonos nehézségűek, a fizetségről nyugodtan lehet alkudni! Az alábbi értékmódosítások lehetségesek, pl.: ¨ 1 órát dolgozott valaki, ALAP 60 PERC / óra 100% ¨ fizikailag, szellemileg megterhelő + 15-60 PERC /ó + 25-100% ¨ azonnali, vagy sürgős kiszállásra: + 30-60 PERC /ó + 50-100% ¨ Szakember, tehát gyorsan végez: + 30-90 PERC /ó + 50-150% ¨ felszerelését használja + 15-45 PERC /ó + 25- 75% ¨ MAXIMUMNAK javasolt 240 PERC / óra 400%
D. A Munkalapon hirdetett, kért szolgáltatásodat különböző módokon árazhatod, jellemezheted, ha akarod: A (alku tárgya); 1,5xP (a ledolgozott idő másfélszeresét kéred PERCben) 50P (50 PERC, pl. kölcsönzésnél); 30P+KFt (a kiadásaidat forintban); szolg * (csillagozva sürgős, alkalmi jellegű); SZ (szakember vagy); T (tapasztalt); S (segédként); 25%P (vállalkozás jellegű, az érték 25%-a PERC, a többi forint).
E. A keresleted - kínálatod változásait szintén az Ügyvitelnek juttasd el, ott mindenféle segédanyag is kérhető: ¨ Ismertető, Átvételi elismervény, Minta a kitöltéshez, Szolgáltatás jegyzék, Taglista ¨ Kereslet-kínálat Munkalap, Tagfelvételi Kérelem, Alapszabály, Értékek tájékoztató
F. A belépési költség: 350 Ft, melyből a kvázi-csekkfüzetet, és a sokszorosításokat fedezzük.
G. A szolgáltatás ellenértékét jelentő PERC egységeket az igénybevevő (átvevő) Átvételi elismervényen jegyzi föl, az első két példányt a szolgáltatónak átadja (3 példányos).
H. A szolgáltató az egyiket eljuttatja az Ügyvitelnek, amely az egységeket az Átadótól levonja, a szolgáltatónak jóváírja (aki bármikor felhasználhatja).
I. Az újabb kvázi csekkfüzet: Átvételi elismervény (B. 13-67/A/V.) nyomtatványboltokban beszerezhető, ára kb. 242 Ft. Használat előtt az Ügyvitelnél regisztráltatni kell!
J. A rendszer fenntartási díja félévente kb. 60 PERC, amit a számlákról szeptemberben és márciusban vonunk le.
K. A Kör rendszer működéséről kézikönyvet adtak ki, ez, illetve további információk a heti megbeszéléseken, keddenként 16.15-től kérhetők a M.-Avas, Hajós A. u. 1. alatt.
L. 18 éven aluliak csak szülői közreműködéssel vehetnek részt!
Az Ügyvitelt jelenleg Mészáros László szervező végzi, akinek elérhetősége: napközben: "Iránytű" Avasi Szociális Szolgálat Miskolc, Hajós A. u. 1. Tel.: 315-930, 360-951 Este: tel.: 405-313

5.) Ászokfa

A Kanadában "Zöld dollár"-nak, az Egyesült Királyságban "LET System"- nek nevezett munkacsere adatbank, melynek Magyarországon mint "KALÁKA" több száz éves hagyománya van, egy erkölcsi kötelezettségvállalási rendszer, ahol egy számomra elvégzett munkát viszonzok valakinek, aki szintén az adatbank tagja. Ezzel olyan minõségû szolgáltatáshoz jutok, amilyet igénylek, illetve elõre elfogadok.
2011-ben is működő oldal: http://www.c3.hu/%7Easzokfa/kalaka.htm

IV.) Külföldi KÖR-ök

Ma a világ 53 nemzetében több mint 7100 LETS KÖR, vagy ahhoz hasonlóan működő helyi közösségi önsegítő csoport működik.
Ezek némelyike természetesen már a hálón is megtalálható.
Aki kíváncsi rájuk, a fenti linkeken megtekintheti bemutatkozó oldalaikat.
Jó böngészést!
LETS Edmonton, Kanada
Strohalm, Holland
S.E.L. Franciaország
LETS Link / UK
http://www.communities.org.uk/lets%20

V.) Jótékonysági Cserebolt

Képzeljünk el egy olyan boltot, amelyben nem forintért, hanem Zöld Forintért vagy PONT-ért lehet vásárolni.
Természetesen csak tagok cserélhetnek benne, de bárki a helyszínen beléphet a rendszerbe.
A Jótékonysági Csereboltban a tagok Forint felhasználása nélkül vásárolhatnak vagy cserélhetik el használható ruháikat, értékeiket, szolgáltatásaikat.
A csereértékek nyilvántartása a Forintot helyettesítő PONT (vagy Zöld Ft) egyéni számlákon történik, a KÖRMÖLŐ számlázó és nyilvántartó program segítségével.
A Cserebolt árukínálata több forrásból tevődik össze;
  • a KÖR tagok által behozott és felajánlott új vagy használt ruhák, eszközök, vagy manufaktúrás módon saját maguk által előállított cikkek.
  • más magánszemélyek, szervezetek, intézmények, gazdálkodó szervezetek adományai, segélyei.
  • alkalomszerűen kedvezményesen vásárolt, árleszállított vagy csökkent értékű áruk.
A polcokra kerülő használt és új árufajták olyan alapvető létfenntartási cikkekből kerülnek ki, mint gyermek és felnőtt ruhaneműk, tartós élelmiszerek (pl. konzervek), illetve háztartási műszaki cikkek, kézművesipari cikkek.
A Jótékonysági Cserebolt alkalmas:
  • adományok, segélyek, támogatások arányos és a rászorultság elvén alapuló elosztására.
  • ösztönzi a rászorultakat az önkéntes ellenszolgáltatások nyújtására, s ezen keresztül a társadalmi-gazdasági közösségbe történő egészséges be- illetve visszailleszkedésre,
  • alkalmas a helyi szociális védőháló kiterjesztésére.
A támogatások és a csere-tételek felajánlásuk során tételesen felértékelésre és beárazásra kerülnek, amelyet Pontban, vagy "ZÖLD Forintban" jelölnek meg. A felajánló személy vagy szervezet Zöld Forint Pont-számláján a kapott összeget jóváírjuk. Ebből történik a kiválasztott áruk ellenértékének törlesztése. A jóváírásokat a helyszínen és KÖRcsekkel adminisztrálják a Jótékonysági Cserebolt alkalmazottai.
A Jótékonysági Cserebolt működésének ellenőrzésére az ellenőrző bizottsági tagokat Szolnokon az alábbi társadalmi szervezetek vállalták magukra;
  • Civil Regionális Társulás,
  • Szolnok Városi Vöröskereszt
  • Szolnok Görög-Katolikus Egyházközség,
  • Kamasz Tanya Gyermek és Ifjúsági Egyesület
Minden adománygyűjtő és elosztó szervezet ismeri azt a különleges problémát, ami akkor jelentkezik, amikor valakitől nagyobb mennyiségű adományt kap.
Adott az adományozó személy vagy szerv, adott az adomány mint tárgy(ak), és megnevezhető a kedvezményezettek köre.
De sajnos az esetek többségében a rászorultaknak nem pontosan arra az adományra van szükségük, amit az adományozó adott, illetve a helyzetükből adódó minden azonosságuk ellenére mégiscsak más dolog segítene rajtuk mint a többieken.
A megoldás kézenfekvő; a szervezet beadja a kapott adományt (az adományozó külön engedélyével) a Jótékonysági Csereboltba, megkapja ellenértékét PONT-ban, amit arányosan eloszt a megnevezett kedvezményezettek között, azaz KÖRcsekkeket ad nekik át. A kedvezményezettek pedig bemennek a Csereboltba, s a KÖRcsekjük erejéig azt választanak maguknak, amire éppen szükségük van.
Miként ösztönzi az embereket a közösségi életbe való bekapcsolódásra?
Egy helyi közösségben mindig találhatunk olyan tagokat, akiknek felesleges értékeik vannak (megunt ruhák, kinőtt bicikli, lecserélt mosógép stb.), de házuk, kertjük, lakásuk karbantartására idejük kevés van, s persze mindig akadnak olyanok, akiknek ezekre van szükségük, és munkanélküliként számos szolgáltatást tudnak felajánlani.
A Jótékonysági Csereboltban mindenki csak saját egyéni pontszámának pozitív mértékéig vásárolhat. Hozzál be egy értéket (cserélj ruhát), annak erejéig elvihetsz másikat, vagy végezz el egy szogáltatást valakinek (fesd le másnak a kerítését) s az azért kapott PONTok erejéig megint vásárolhatsz.
A témáról érdeklődni lehet emilen Tóth Ferencnél, vagy a 06 20 976-78-78 tel. számon.