2021. január 28., csütörtök

A brit jegybank leleplezte a pénzrendszer titkát

 A brit jegybank leleplezte a pénzrendszer titkát


Az Egyesült Királyság központi bankja weboldalán olvasható "Money Creation in the Modern Economy" című 14 oldalas tanulmányában a Bank Monetáris Elemző Tanácsának három közgazdásza nyíltan állítja, hogy a leggyakoribb feltételezések a bankrendszer működéséről egyszerűen hibásak, és azok a fajta populista, heterodox [az ortodoxtól, a megrögzötten hagyományostól eltérő, sokféle] álláspontok, amelyek az általában Occupy Wall Street-féle mozgalmakhoz kötődnek, helyesek. Ezzel lényegében a bankrendszer működésének hitelességét alapvetően dobták ki az ablakon az Egyesült Királyság jegybankjának belső közgazdászai.

A tanulmány elismeri, hogy a gazdaságbeli pénz nagy részét a kereskedelmi bankok állítják elő kereskedelmi hitelek kibocsátásával. Ez a pénz, idézzük a tanulmányt, " a kölcsön jóváhagyásakori tollvonás pillanatával jön létre"

Money creation in the modern economy

View this document on Scribd

...

A jólétet nem a markunkban lévő pénz darabszáma határozza meg egy alapvető szint után, de működését tekintve még előtte sem. Hanem a pénz FORGÁSI SEBESSÉGE határozza meg ("velocity of (the circulation of) money").

...

Senki nem beszél erről (kivéve TraderBambu-t). A bankoknak ugyebár van szabályozó központja, a központi bank. Sőt még azoknak is van, a BIS. Az árutőzsdéknek van központja. A részvénypiacoknak, A Tőzsdének is vannak központjai.

A valuapiacnak, a ForEx-nek (Foreign Exchange) hol a központja? SEHOL! Miért?

....

Az írás folytatódik, a teljes cikk itt olvasható.