2017. augusztus 2., szerda

Bernard Lietaer - Új Pénz egy Új Világnak

Új Pénz egy Új Világnak – Bernard Lietaer új könyve magyarul


Nemrég jelent meg a világ legnagyobb kiegészítő pénznem szakértője, Bernard Lietaer professzor legújabb magyar könyve, az Új Pénz egy Új Világnak, mely összes könyvei közül talán a legfontosabb!

Új Pénz egy Új Világnak - Bernard Lietaer új könyve magyarul
Új Pénz egy Új Világnak - Bernard Lietaer
A könyvet az ingatlan.com vezetőjének, Mészáros Ádámnak és Csapatának köszönhetjük, aki korábban megvásárolta a hasonlóan gondolkodó Bankráció nevű weboldalt, aminek vezetőjével (Gergely Péter társalapítóval, lásd bankracio.hu és bankraciokft.hu) együtt adták ki Lietaer (ejtsd: lietár) új magyar könyvét.

A könyv nyomtatva a Libri-Bookline hálózatban kapható, illetve digitális verzióját a kiadó INGYEN közzétette!! Ezúton  KÖSZÖNJÜK  a Fordítóknak is a több ezer munkáórát és a Kiadónak a több millió forintos Nagylelkűséget a Nemzetünkért!

A magyar kiadók előszava, valamint a könyv digitálisan ingyenesen letölthető verziója több formátumban itt található: http://UjPenzEgyUjVilagnak.hu A különbző letöltési lehetőségek közül a PDF verziót mi csak problémásan tudtuk letölteni, mert letöltötte ugyan a böngésző, de külön olvasóban megnyitni, fájlkezelőben megtalálni már nem tudtuk sok megoldási változat után sem, plusz így sincs, úgy sincs a pdf-verzióban digitális tartalomjegyzék, ami viszont letölthető az Exopolitika Boxból: https://app.box.com/s/uaypd0v8ennod5f0cjpv 

Miről szól a könyv?

Az alábbi "További bejegyzések »" linkre kattintva ez a cikk folytatódik.

A könyv a kiegészítő valutákat, más néven közösségi pénzeket mutatja be. Ezeknek az a funkciója, hogy a nemzeti valután kívül olyan más pénz is legyen a gazdaságban, ami megvéd minket a következő válság vagy a magas hitelezési kamatok hatásaitól. A jelenlegi kapitalizmusban a válságok a rendszer részei, csak idő kérdése, hogy a magáncég bankok mikor fognak újabb, a válság hatására közpénzből történő feltőkésítést kapni, hogy extraprofitjuk ne csökkenjen sima profittá, aminek járulékos költségét végül így is, úgy is mi mindannyian fogjuk megfizetni.

A könyv számos történelmi példán keresztül szemlélteti, hogy már Egyiptomban és a középkorban is nagy sikerrel használtak közösségi pénzeket. Jelenleg is számos kiegészítő valuta van Svájcban, Angliában, Amerikában, Németországban és Japánban is, utóbbiban volt olyan időszak, hogy egyszerre több tucat különféle rendszer működött, különösen a nyugdíjrendszer és egészségügyi rendszer kiegészítéséhez.

A könyv magyar kiadásában kulcsfontosságú szerepet játszó bankracio.hu társalapítóját a legjobban Curitiba város története varázsolta el. Curitiba egy brazil nagyváros, nyomornegyedekkel. Amikor a város új polgármestert kapott, szerette volna megoldani városa főbb problémáit, a szegénynegyedek felszámolását, és a szűk utcákat, sikátorokat elborító szeméthegyek megszüntetését.
A polgármester választhatta volna azt a megoldást is, hogy ledózeroltatja a szegénynegyed házait. De inkább azt választotta, hogy mindenki, aki leadott egy zsák szelektíven gyűjtött szemetet, kapott egy utalványt, amit beválthatott buszjegyre, vagy becserélhetett gyümölcsre, zöldségre.
Mivel a szemétgyűjtés nem került külön pénzébe a szegényeknek, és idejük is volt, elvitték a szemetet a leadóhelyre, megkapták az utalványt, és beváltották buszjegyre. A buszjeggyel már be tudtak utazni a városba, hogy munkát kereshessenek.
Nagyon egyszerű megoldás, szinte semmibe se került, mégis néhány év alatt megoldotta a város és az emberek problémáját és mára Curitiba Brazília egyik legfejlettebb városa lett.
Az ilyen kiegészítő pénzek, mint a fenti történetben a buszjegy-utalvány, bárhol, bármikor bevezethetők, minden élethelyzetre alkalmazhatók.

Van a könyvben egy másik történet, ami szintén Brazíliában játszódik, ahol óriási a szegénység. Ebben a történetben a szegényebb diákoknak az nyújtja a megoldást a továbbtanulásra, hogy korrepetálást vállalnak, amiért kapnak egy bizonyos kiegészítő pénzt, amit beválthatnak arra, hogy ők is segítséget kérjenek. Jól le van írva a könyvben, hogy ez a rendszer hogyan működik, a lényege, hogy végül a legtöbb kiegészítő pénz a legfelsőbb évfolyamosokhoz jut, akik ezt a kiegészítő pénzt beválthatják igazi pénzre, amiből tudják fedezni továbbtanulásukat. Az ötlet nemcsak a szegényebb gyerekek továbbtanulását oldja meg, hanem össze is ismerteti a gyerekeket egymással, megtanítja őket kapcsolatokat teremteni és ápolni, így hosszú távon elég nagy társadalmi haszna is van.

Egy hasonló, de üzleti célú brazil kiegészítővaluta-rendszerért lásd a compras.rs.gov.br oldalt, illetve a Bernard Lietaer által is ajánlott Cyclos szoftver készítő holland STRO Alapítvány oldalát: socialtrade.nl)

A könyvben szó esik továbbá arról is, hogy a rómaiak előtti, tehát még virágzó Egyiptomban hogyan működtek a történelem első, állami szintű kiegészítő pénznemei!

Mi a kiegészítő pénzek legnagyobb előnye?


A közösségi pénzek bevezetéséhez és működtetéséhez a legtöbb esetben nem kellenek milliárdos költségvetési kiadások. Az ilyen típusú pénz segít csökkenteni a munkanélküliséget, minimális forintkiadásba kerülő, ezért szinte ingyenes fedezetet biztosít az ily módon megnövelhető egészségügyi, honvédelmi, oktatási, nyugdíjrendszeri és környezetvédelmi kiadásokra, plusz társadalmilag közelebb hozza egymáshoz az embereket, akik használják.

Tehát ezek a valuták/pénznemek nemcsak helyi pénzekként értelmezhetőek, hanem országos szintű, törvény erejével az adóhivatal által elfogadott kiegészítő valutákként is, melyek ilyen módon, nem, azaz nem jelentenek konkurenciát a bankrendszer által teremtett pénznek, hiszen kihasználatlan kapacitásokat, a bankrendszeri pénz által soha nem betölten kívánt és tudott „piaci réseket” töltenek be. Tehát a nemzeti kormányt finanszírozó magyar megabanknak nem kellene, hogy problémái legyenek ezekkel a megoldásokkal.


Mi a kiegészítő valuták ígérete?

Véget vethetünk a környezetünket fenyegető veszélyeknek és sokat tehetünk a környezetünk helyreállításáért. Segíthetünk abban, hogy mindenkinek legyen értelmes munkája, és teremthetünk olyan lehetőségeket, amelyek kitágítják és megtöltik élettel a körülöttünk lévő világot. Hatékony módszereket találhatnánk a komolyabb városi és vidéki problémák kezelésére, illetve kielégíthetnénk a fejlődő és fejlett országok sokféle, és gyakran eltérő igényeit. Létre tudnánk hozni egy jobb világot, ahol az élet és minden élőlény kivirul. Ez nem idealista álom, hanem inkább konkrét cél, amely még a mi életünkben elérhető. 

Mire kérjük az Olvasót?


Kérünk benneteket, terjesszétek a hírt, olvassátok, küldjétek el közgazdaságtan-tanár ismerőseiteknek középiskolákba és egyetemekbe, helyi képviselőiteknek, döntéshozóitoknak! Valószínűleg sokan egyetértünk abban, hogy többségükre bőven ráférne ez a könyv, mindannyiunk javára!

Ajánlott tudásanyagok:


Hasonló könyvként megtaláljátok a magyar piacon Bernard Lietaer – Pénz és Fenntarthatóság című könyvét (PenzEsFenntarthatosag.hu), illetve Bernard Lietaer – People Money című könyvéből készült, magyar megoldásokkal bővített fordítást, Bánóczy János – Népi Pénz a Közösségekért című könyvét (NepiPenz.wordpress.com).

Szintén hasonló könyvként ajánljuk még Silvio Gesell – A Természetes Gazdasági Rend című kötetét, mely a modernkori történelemben újraindította a helyi pénzek, illetve tágabban véve a kiegészítő valuták gondolatát. A Bookline-on is kapható kötet a Kétezeregy Kiadó gondozásában jelent meg (KetezerEgy.hu), akik számos más témában adtak ki tudatosságnövelő könyveket!

Nézzétek meg a már elhunyt Síklaky István – akit Drábik János mestereként tisztel – Létbiztonság és Harmónia című könyvét, mely az Éghajlat Kiadó gondozásában jelent meg. Síklaky másik fontos könyve A fennmaradás társadalmi programja (A pénzuralmi rendszer alternatívája) címmel kapható.
Illetve ajánljuk az Új Pénz egy Új Világnak könyv kiadójának blogját hasonló témájú cikkekkel: bankracio.hu/blog